Assortiment

In 2009 werd de familie Heintz eigenaar van Buytenwaarde op een prachtig gelegen locatie op de westelijke oever van de Waal in het Betuwse dorpje Vuren.

 

Bij Buytenwaerde hoorde een kleine hoogstam boomgaard.  In september werd ieder jaar het fruit geoogst en verwerkt tot appelstroop, sap  en gebruikt in appeltaarten. Door de goede grond en gunstige omstandigheden groeit het fruit in de Betuwe uitbundig en ontstond al snel het idee om het teveel aan fruit te conserveren door het te fermenteren. In de opvolgende jaren is hieruit onze prikkelende witte wijn op basis van appels uit eigen boomgaard ontstaan gemaakt volgends de traditionele methode die ook in de Champagne streek wordt toegepast waardoor een zachte mousse ontstaat.

 

De wens bleef echter om een rode wijn te maken. Toen in 2015 zich de mogelijkheid voordeed om een stukje grond aan te kopen besloot de familie Heintz dit in te richten als wijngaard. De druivenrassen Pinotin en Cabernet Cortis werden aangeplant. In het uitzonderlijke wijnjaar 2018 werd de eerste oogst verwerkt tot wijn en werd het bijbehorende etiket ontworpen. De jaren erna werd de wijn verder verfijnt en wordt inmiddels verkocht bij Sterren restaurant “De Gieser Wildeman”

 

De creaties heten: “Heerlijck dwars” met een knipoog naar de Heerlijckheid Vuren uit 1734.  De wijngaard en appelgaard zijn gelegen op een beschutte plaats aan de westelijke oever van de waal met een prachtig wijds gezicht over de uiterwaarden. De grond bestaat hier uit een kalkrijke grond. Uitstekend geschikt voor appelteelt en een wijngaard. Het artisinale “Vurense“ product is op een eerlijke wijze met respect voor de natuur met veel liefde en zorg vervaardigd om u volop te laten genieten.

 

Onder de naam Heerlijck dwars worden de volgende mooie streekeigen producten vervaardigd:

 

Prikkelend wit

 

Heerlijk Dwars prikkelend Wit is op een authentieke en ambachtelijke wijze gemaakt van appels uit eigen Betuwse boomgaard met hergisting op de de fles zoals dat ook in de Champagne streek  gebruikelijk is. Hierdoor ontstaat een zachte mousse van prikkelende bubbels. De beleving is feestelijk, zacht bruisend, frisse appeltjes met tonen van witte chocolade. 9% vol.

 

Rode Wijn

 

Heerlijck Dwars rood is ondermeer gemaak van volrijpe druiven van de soorten: Pinotin en Cabernet Cortis,  die goed gedijen in ons terroir. We maken een Cuvee van de soorten Merlot, Pinotin en Cabernet Cortis. De wijn wordt gekarakteriseerd door een lichte opzet en schil inweking variërend van 2-3 dagen tot 5 dagen. Hierdoor is de wijn wijn al jong drinkbaar met zachte tannines. De ronding van de wijn geschiedt door een tweede fermentatie op vat en een lagering van 5-6 maanden op 60 liter frans eikenhouten vaten waardoor de wijn ook lengte krijgt. Het smaakprofiel laat zich als volgt beschrijven: in mond wordt kersen, overrijpe aardbeien en pruimen ervaren, daarna volgt een complex middenstuk met kruidige tonen en in de lengte en afdronk van de wijn vanille. De wijn zal zich nog verder ontwikkelen op fles.13%vol.

Momenteel voorradig:

2020 is een houtgerijpte pinotin, cabernet cortis,  merlos cuvee, die zowel een eerste gisting als tweede gisting heeft ondergaan. Uitgangspunt bij het maken van deze wijn was dat hij wat fruitiger van opzet zou zijn. Een heldere licht rode wijn die gemakkelijk en soepel drinkt met weinig tannine. Deze wijn wordt idealiter geschonken op 15 gr Celcius. Een goede begeleider van lichtere gerechten, witte kazen of aperitief.

2021 is een zwaardere vollere wijn van pinotin, cabernet cortis en Merlot.  Een Cuvee. Donkerkleurig,  met houtrijping op nieuwe vaten en tweede fermentatie, waardoor de wijn meer body en structuur heeft maar wel zijn frisheid bewaart en een mooi evenwicht qua tannines. De nieuwe vaten zorgen voor een lichte toets van vanille. Deze wijn past goed bij een hoofdgerecht, maar ook rodere kazen of zelfs blaauw. De wijn wordt op huiskamer temperatuur geschonken.

 

Nociollo

Onze Nociollo is afkomstig van walnoten van ons terroir. Het is  een authentieke zoete notenlikeur. Intens donker, zacht, zwoel, portachtig. 30% vol. Heerlijk bij de koffie maar ook bij bijvoorbeeld als begeleiding bij verse kazen.

 

Limoncello

 

Onze limoncello is gebaseerd op een authentiek Napolitaans recept. Wij gebruiken uitsluitend citroenen van de Amalfi Kust. Met deze prachtig gele zoete citrus drank sluit je een heerlijk diner af of drink je samen met vrienden op een zonnige dag op het terras. 45% vol.

 

Grappe

 

Onze Grappe wordt vervaardigd uit de destillatie van schillen van  de druiven van ons domein: Pinotin, Cabernet Cortis. Een stevig heerlijk destillaat met een geconcentreerde druivensmaak. Heerlijk bij de koffie of om zomaar van de genieten weg te dromen naar zomerse dagen 45% vol.

 

Betuwse appelbrand

 

Onze appelbrand is afkomstig van appels uit de boomgaard van het wijndomein. Het destillaat wordt gedurende lagere tijd op eikenhout gelagerd waardoor de appelbrand heerlijk zacht wordt en een prachtige kleur krijgt. Heerlijk bij de koffie of na een feestelijk maal of bij het knisperend haardvuur 38% vol.

%d bloggers liken dit: